EnsembleOpera Diversa zavítá do Plzně
autor: archiv divadla
zvětšit obrázekNejen hudbou, zpěvem a divadlem, ale i vůněmi a chutěmi naplní v listopadu dvě moravská a dvě česká města úspěšný „gastronomický gesamtkunstwerk“ brněnského Ensemblu Opera Diversa DÝŇOVÝ DÉMON VE VEGETARIÁNSKÉ RESTAURACI. Démon tour 2015 zavítá do Zlína, Brna, Českého Krumlova a Plzně.
Chystaná tour po čtyřech městech napříč prakticky celou republikou je přesto ve všech ohledech mimořádná. První letošní představení proběhlo 13. listopadu ve Studiu Z Městského divadla Zlín, kde se ansámbl se svou tvorbou představil vůbec poprvé. Následovat bude 16. listopadu zmiňované brněnské představení a 19. listopadu rovněž krok tak trochu do neznáma, na prkna českokrumlovského městského divadla, kde bude mít možnost představit poprvé svou režijní i kuchařskou tvorbu nový umělecký šéf opery Jihočeského divadla, krumlovský rodák a zároveň člen Ensemblu Opera Diversa Tomáš Studený. Tour zakončí představení na Malé scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni v neděli 22. listopadu 2015 od 19:00 h.
Inscenace měla od premiéry v lednu 2010 prostor k usazení a několik jejích protagonistů navíc vyrostlo od té doby v respektované umělce, např. Jan Šťáva, Lucie Kašpárková, Hana Škarková nebo dirigentka Gabriela Tardonová. Zvláštností této bytostně podzimní (season-specific) opery na pomezí Halloweenu a Dušiček je právě propojení osobité poetiky souboru s rozmáhající se oblibou kuchařského umění. Přímo na jevišti se tu odehrává magie stvoření jídla a s mírnou nadsázkou lze také říct, že tahle opera vznikla v kuchyni. Na jejím počátku stál totiž skutečně recept režiséra Tomáše Studeného na dýňový pokrm, s nímž libretista Pavel Drábek pracoval při psaní libreta. Příběh stejně jako jevištní dění jsou tak s přípravou vegetariánského jídla v symbióze. V závěru opery se navíc obecenstvo může připojit k neformální ochutnávce. Ta následuje bezprostředně po odeznění posledních tónů hudby skladatele Ondřeje Kyase, kdy herci, respektive „personál restaurace“ servírují publiku hotový pokrm z dýně Hokkaidó.
Ústředním motivem mnohovrstevnatého a částečně metaforického příběhu je manželský trojúhelník. Mezi pár procházející partnerskou krizí vstupuje Dýňový démon v podobě pohledné dívky z venkova a postupně ovládne celou restauraci. Dýně je však nakonec přemožena – uvařena.
Libretista Pavel Drábek o opeře říká: „…šlo a jde o onen základní dar, který se buď urodí a lze pak vařit, anebo vzniká, když někdo hraje a zpívá pro posluchače, obojí se tu pro diváka na jevišti připravuje a nakonec se mu i rozdá. A vlastně i ten dar, o němž zpívá Majitelová – odpuštění, blízkost, příslib tepla na zimu a zároveň příslib slunovratu…“ Dýňový démon se tak pomalu začíná stávat i jakýmsi rituálem, jímž se už pravidelně loučíme s létem.
Časopis 18 - rubriky
Články v rubrice - Zveme ...
Český hrdina premiéra Farmy v jeskyni
Mezinárodní soubor Farma v jeskyni uvede pohybovou satiru Český hrdina v režii Viliama Dočolomanského. Je o že ...celý článek
Den otevřených dveří Tanečního centra Praha
Konzervatoř Taneční centrum Praha pořádá v pondělí 29. dubna 2024 od 14 do 17 hodin ve svém sídle v branickém ...celý článek
Časopis 18 - sekce
DIVADLO
MdZ a FBM spojuje nový společný projekt EGBDF
Dvě významné zlínské kulturní instituce, Městské divadlo Zlín a Filharmonie Bohuslava Martinů představí jedine celý článek
HUDBA
Zemřel Dušan Grúň
Zemřel slovenský legendární zpěvák Dušan Grúň (*26. 5 1942 - †22. 4. 2024). Narodil se v Žilině, ale jeh celý článek
LITERATURA/UMĚNÍ
Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos
Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023 získává Pavel Soukup. Český herec m celý článek